Skip to content

Музейне свято просто неба пройде у Дніпропетровську 27 раз

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

МоскалецПро цьогорічні особливості фестивалю «Чисті джерела» розповіла старший науковий співробітник Дніпропетровського історичного музею ім. Яворницького Алла Москалець.

— «Чисті джерела» проводяться з 1989 року і вже стали частиною історії нашого міста, — зазначила вона. – Завдяки народним умільцям на майданчику біля музею з’являється справжнє Місто Майстрів. Вони не лише демонструють свою творчість, а й показують прийоми роботи, дають можливість гостям побачити, як народжуються витвори декоративно-ужиткового мистецтва, дізнатися про історію, зародження традиційних напрямків народного мистецтва краю.

Цього року збереться близько 100 майстрів різних видів традиційного і сучасного мистецтва. Це Петриківський розпис, гончарство, ткацтво, різьба по дереву, ляльки-мотанки, декупаж тощо. Неймовірно бачити, як стрімко закрутиться гончарне коло, і ось вже в руках майстра з’являється чудернацький глечик або велична ваза. Змах пензлика – і на папері в петриківського майстра заспівають чарівні птахи. Акуратний рух голки – і на полотні розквітнуть яскраві квіти. Неприваблива лоза сплететься за бажанням майстра у капелюхи, корзини і, навіть, меблі. А холодне каміння й метал, приборкані вмілою рукою, стають прикрасою і талісманом… Дніпропетровці зможуть не тільки спостерігати за створенням такої краси, але й самі спробувати свої сили.

Веселі конкурси, ігри та гумор – постійні супутники музейного свята. Приваблює відвідувачів і своєрідний пісенний конкурс, під час якого бажаючі виконують популярні пісні: народні і сучасні. Ігри та конкурси сприяють підвищенню активності відвідувачів, які з пасивних спостерігачів перетворюються на учасників свята. Під час «Чистих джерел» можна побачити і своєрідний звіт про роботу музейної програми — виставку малюнків учнів шкіл міста, з якими співпрацює музей, і вироби музейної студії «Жива глина».
Цього року фестиваль буде проходити на майданчику біля історичного музею ім. Яворницького 22 травня з 10.00 до 15.00. У концерті візьмуть участь вірменська, грузинська, білоруська та єврейська громади Дніпропетровської області.

Ольга Кардаш.

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: