Skip to content

Чи зменшать пенсію чорнобильцю-інваліду, який влаштувався на роботу?

Юлия Мухина

Юлия Мухина

пенсионер«Я – інвалід 2-ї групи, встановлено причинний зв’язок з наслідками аварії на ЧАЕС. Пенсію призначено відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Планую працевлаштуватись, а тому хочу дізнатись, чи вплине факт моєї роботи на розмір виплачуваної пенсії?» — Запитує Микола Симичко.


Як пояснили спеціалісти ПФУ, згідно із ст. 58 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (в редакції Закону України №911-VIII від 24.12.2015) тимчасово, у період з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2016 року, пенсії, призначені відповідно до цього Закону:

особам (крім інвалідів 1-ї та 2-ї груп, інвалідів війни 3-ї групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), які працюють на посадах та на умовах, передбачених законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», призначені пенсії/щомісячне довічне грошове утримання не виплачуються;

у період роботи особи (крім інвалідів 1-ї та 2-ї груп, інвалідів війни 3-ї групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») на інших посадах/роботах пенсії, розмір яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

У зв’язку із тим, що ви є інвалідом 2-ї групи, зазначений вище порядок виплати пенсії на вас не буде поширюватися, виплата пенсії буде здійснюватися в повному обсязі незалежно від факту роботи.

Категория: Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: