Skip to content

Дніпропетровські лікарі розглядатимуть шкіру городян під мікроскопом

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

рак кожиТака акція, як повідомила директор міського центру здоров’ Алла Толчинська, проводиться в рамках міського тижня профілактики злоякісних новоутворень.

— Шкіра людини є природним живим бар’єром, яка захищає організм від впливу несприятливих екологічних та професійних факторів, — звернула увагу вона. — Її складна структура включає клітини різних тканин, кожна із яких може піддатися злоякісній трансформації. Цим і пояснюється велика кількість різних типів пухлин, які можуть виникати в шкірі. Але більшість із них представлена трьома видами злоякісних новоутворень: базально-клітинний рак (базаліома), плоскоклітинний рак шкіри (сквамозно-клітинна карцинома) і меланома.

Базаліома — найбільш поширена злоякісна пухлина епітелія шкіри. Вона характеризується повільним ростом, а також відсутністю тенденції до метастазування. Зустрічається переважно у осіб похилого та старечого віку. Найбільш часта локалізація – обличчя, волосяна частина голови.

Плоскоклітинний рак шкіри – злоякісна метастатична пухлина, яка зустрічається в 10 разів рідше, ніж базаліома, у чоловіків у 2 рази частіше, чим у жінок і виникає на любій частині шкіряного покрову та слизових оболонок.

Меланома зустрічається значно рідше базаліоми і сквамозно-клітинної карциноми, але є самою злоякісною пухлиною шкіри і має тенденцію до швидкого метастазування. Вона є більш підступною — у занедбаній стадії виявляється 22,6% випадків і при профілактичних оглядах виявляється близько 30% випадків.

Основним фактором виникнення захворювання раку шкіри є ультрафіолетове випромінювання. Тому у спекотні дні рекомендується уникати перебування на сонці у період з 10.00-14.00 слід носити закритий одяг, користуватися сонцезахисними засобами.

Також до виникнення раку шкіри може приводити вплив канцерогенних хімічних агентів, таких як миш’як та ароматичні вуглеводи. Необхідно також захищати шкіру від хронічних травм, особливо в області родинок та папілом, своєчасно лікувати захворювання шкірних покровів.

У 2014 році рак шкіри зареєстровано у 1276 мешканців нашої області, захворюваність склала 38,8 на 100 тисяч населення або третє рангове місце серед всіх онкозахворювань. Викликає занепокоєність те, що за останні 10 років зросла смертність від меланоми на 17%. Кожен 10 пацієнт помирає від меланоми протягом року.

DSCF3373— Якщо ви виявили на поверхні шкіри підозрілі елементи, негайно зверніться до сімейного або дільничного лікаря за місцем проживання, який у разі необхідності направить на консультацію до спеціалізованих закладів, — закликала містян Алла Валеріївна. – До 22 квітня проходитимуть «Дні відкритих дверей» у комунальному закладі «Клінічний онкологічний диспансер» (вул. Космічна,21), комунальному закладі «Обласний шкірно-венерологічний диспансер» (вул. Байкальська, 9-А); комунальному закладі «Дніпропетровська обласна клінічна офтальмологічна лікарня» (пл. Жовтнева,14).

У ці дні з 8.00 до 16.00 городяни зможуть пройти обстеження (дерматоскопію) за наступними адресами: вул. Байкальська 9-а та вул. Ближня, 31.

Юлія Бабенко, фото автора

Категория: Новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: