Skip to content

Васіліса Трофимович: Мій любий «Дніпро-1»

Юлия Мухина

Юлия Мухина

васяМій любий «Дніпро-1». Перші добровольці, які виступили на захист східних кордонів Української держави, коли Донбас спалахнув вогнем.

Тоді, у серці добровольчого руху, у Дніпропетровську, було створено не один батальйон. Найсильнішим з них став «Дніпро-1», командиром та батьком-засновником якого був Юрій Береза.

Я дякую вам, дніпряни. Тим, хто був справжнім лицарем і з честю носив шеврон підрозділу «Дніпро-1». Маріуполь, Сватове, Новоазовськ, Чермалик та Лебединське і інші гарячі точки на карті цієї війни. І звісно ж – головна перемога – Піски. Влітку 2014 року ви, завдяки своїй хоробрості і мужності відбили невелике селище, яке насправді являло собою «ворота» Донецьку.

Мужньо витримали ви те літо, пройшовши випробування вогнем.

А потім ще понад рік утримували Піски разом з побратимами із інших підрозділів.

П’ята рота, яка складалася переважно з донеччан, але й не лише з них, для мене завжди була уособленням відваги, хоч і з деякими відтінками шибайголівства. За це я щиро люблю вас, хлопці. Я знаю, що в полку – мої брати. І плеча надійнішого за них я не знаю. Перший командир роти – Володимир Шилов, який і досі користується авторитетом у бійців, не дивлячись на те, що вже на почесній пенсії. Після нього командиром роти став Олексій Челпанов «Альпініст» — харизматичний, цілеспрямований, авторитетний та завжди розуміючий. Мені і самій пощастило служити саме у цій роті.

Друга рота вже восени 2014 року приєдналася до п’ятої і регулярно змінювала її під час ротацій у підрозділі. Виважені, дисципліновані і дуже порядні. Командир – Андрій Русол «Щур», відповідальний, спокійний і чіткий.

Перша та четверта рота встигли відзначитися і в Іловайську, і у Новоазовську, а потім — боронили Маріуполь та Чермалик з Лебединським. Евген Нікітін «Шут» та Олексій Зозуля «Юрист» — порядні, принципові і досвідчені командири четвертої роти.

Безпілотна авіація полку «Дніпро-1», під керівництвом Віталія Фещенко «Італійця», завдяки праці конструкторів, та професійній роботі пілотів, таких як мій друг Дмитро Подворчанський «Граф», та багатьом іншим талановитим авіаторам неодноразово надавала унікальні розвідувальні дані, які у свою чергу рятували не одне життя. І допомагали у реалізації багатьох успішних операцій.

До зими 2015 року, в полку ще була живою розвідка, доки хлопці, які збили шестимільйонний російський «Форпост», які були там, де ноги половини дніпрян не було і поруч – не звільнилася і не повернулася до мирного життя. І звичайно, їх мали б нагородити, та поки що з цим не склалося. Хоча ні, на відміну, від полку, Генштаб їх нагородив 😉

Хоча на цій війні частенько нагороджують непричетних, а наказують невинних :).

Дніпряни, я знаю, що в кожному підрозділі є як справжні герої, так і справжній непотріб.

Я глибоко поважаю вас та ціную. І знаю, на те на що ви йшли, ви йшли не для влади, слави чи грошей.

За свою землю та за кожного, хто ходить по ній під мирним небом, ви ризикували власним життям, ви втрачали друзів та здоров’я, а деякі з вас – втратили рідне місто і домівку.

Трохи особистого. 🙂 Вітаю вас з річницею, Альпініст, Капітан, Таксіст, Свист, Граф, Ушич, Дядя Вова, Шаміль, Десантник, Танкіст, Граф, Депутат, Орест, Фізрук, Канава, Скеля, Мирон, Математик, Голуб, Венс, Дикий, Баракуда, Вася, Тихий, Жора, Крамаха, Малий, Паша, знову Граф, Юрист, Малиш, Бандера, Дід, Механік, Математік, Томас, Рейнжер, Сідий, Шут, Щур, Артем Губенко, Мальок, і інші, інші, інші, інші, сили вам, міцності, витримки… де б ви не були – в полку, чи у мирному житті. Ви – світлі промені. Ви – люди, на плечах яких… ну ви зрозуміли. Пишаюся вами! Молюся за вас! Сумую, як довго не бачу.

P.S. Порахуйте на урочистій церемонії відсоткове співвідношення нагороджених зі штабу і нагороджених фронтовиків.

Зі святом нас! Все буде Дніпро-1!

Категория: Блоги

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: