Skip to content

Патріарх Філарет: Без незалежної церкви не може бути держави

Юлия Мухина

Юлия Мухина

IMG_4571Наприкінці минулого тижня у Дніпропетровську побував владика Філарет, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату. Він освятив нове приміщення Дніпропетровської єпархії, яке розташоване в історичній будівлі на вул. Січових стрільців, 3 (колишня Артема). Патріарх поклав квіти до пам’ятного знака на алеї Героїв Небесної сотні, зустрівся з очільниками області та відвідав міську раду.


Мерія приймала такого поважного гостя вперше. Борис Філатов назвав його духовним лідером нації.

«У нинішній історичний період деякі священнослужителі намагаються бути осторонь від подій, що відбуваються. Та ваше слово як духовного пастиря звучало, може, і різко, але відверто й чесно. У найтяжчі часи для країни воно було об’єднуючим»,- сказав мер.

IMG_4573

Філарет підкреслив: коли в Україну нарешті прийде мир, великий внесок у цю справу буде саме від Дніпропетровська. Предстоятель УПЦ КП також освятив недільну школу при Храмі Різдва Пресвятої Богородиці та відвідав духовну семінарію. Він відповів на запитання журналістів під час прес-конференції.

Дивує, як преображається Дніпропетровськ

— Я відвідував Дніпропетровськ ще за радянських часів, коли був екзархат, а я був екзархом України. Багато разів бував у вашому місті, коли вже утворився Київський патріархат. Мене дивує, як преображається саме місто. Прекрасний центр. Я бачу наперед, яке значення матимуть Дніпропетровськ і область у розвитку економіки України. Це буде дуже потужний локомотив промисловості.

IMG_4638-
Центр Дніпропетровської єпархії — у центрі міста

— Передача такого приміщення під єпархіальне управління має велике значення для всього Київського патріархату. Це свідчить про те, що дніпропетровська влада високо цінує нашу патріотичну діяльність. Це одне з найкращих приміщень патріархату, що є в Україні. Ми отримали запевнення, що міська влада допоможе зробити ремонт, оскільки це приміщення має історичне та архітектурне значення. Плануємо побудувати при єпархіальному управлінні домову церкву. Туди зможуть приходити віруючі. Це буде центр Дніпропетровської єпархії у центрі міста.

Краще бути останніми серед багатих, ніж першими серед бідних

— В питанні, який шлях обрати Україні – приєднатися до Росії і увійти в євразійський простір чи зробити європейський вибір, Київський патріархат однозначно підтримав вибір європейського шляху. Для нас, українців, важливі свобода та демократія. Український народ за своєю натурою демократ. Невипадково першу демократичну Конституцію написав українець Пилип Орлик. Нас також приваблює технічний прогрес. Ми приєднуємося до багатих, а не до бідних. Нехай будемо останніми серед багатих, ніж першими серед бідних. Тому наша церква зайняла таку позицію. Коли настав час випробування – бути Україні незалежною державою чи повертатись у неволю, український народ підтвердив, що обирає незалежність і буде захищати свою державу. І захищає.

IMG_4550

Захищаючи себе, американці захищають Україну

— Американський народ позитивно ставиться до України. Тому що Україна є гарантом того, що не виникне третя світова війна. Бо, якщо Росія захопить Україну, далі вона захоче приєднати прибалтійські країни, Польщу, Румунію та інші країни колишнього соціалістичного табору. В Америці це розуміють. Тому, захищаючи себе, вони захищають Україну.

Про політичну кризу в нашої державі

— Наша позиція по відношенню до політичної кризи така: головне – відстояти державу. І тому потрібна єдність Президента та парламенту. Бо, якщо не буде української держави, політичні партії не матимуть жодного значення. А буде держава, ми зможемо проводити реформи, боротися з корупцією, розвивати економіку і промисловість. Українські політики повинні відстоювати правду і служити народу, адже вони слуги народу, а не своїх кишень.

IMG_4554

Чи є в Україні духовне відродження?

— Є! У чому ми бачимо духовне відродження? У тому, що тільки за роки незалежності в Україні побудовано більше 3,5 тисячі православних храмів. Жодна держава не будувала таку кількість храмів. Український народ, який жив за часів державного атеїзму і знає, що таке — жити без Бога, тепер до Бога навертається. В чому ще ми бачимо відродження? В тому, що храми наповнюються не тільки пенсіонерами, але й молоддю, дітьми, людьми середнього віку. Чи всі навернулись до Бога? Не всі. Найбільше не навертаються до Бога схід і південь. Там храмів багато побудовано, а людей до них ходить мало. З точки зору духовності Україна належить до небагатьох європейських країн, де релігійність стоїть на високому рівні. Можна її порівнювати з Польщею, Іспанію та Португалією. А оскільки духовність тут висока, то Україна має майбутнє.

Чи можливе повернення храмів до Київського патріархату?

— Ми до цього не докладаємо зусиль. Тому що нам не храми потрібні, а люди! Коли люди будуть з нами, то будуть з людьми і храми. Віримо в те, що прийде час, коли ми будемо в одній церкві, тому не треба боротись за храми. Авторитет Київського патріархату в Україні зростає, а це приведе до об’єднання всього українського православ’я в одну українську православну церкву. Московський патріархат це відчуває. Іде поступовий перехід віруючих з Московського патріархату до Київського. Прийде час, коли вселенське православ’я визнає Київський патріархат автокефальною церквою. Тоді почнеться перехід до нашого патріархату духовенства – єпископів і священиків. Буде утворюватися одна православна церква.

IMG_4747

Перевага в кількості віруючих, а не статутів

— Зараз зареєстровано приблизно 5,5 тисячі статутів Київського патріархату і близько 12 тисяч – Московського. За кількістю статутів Московський вдвічі більший, ніж Київський. А за кількістю віруючих навпаки – до Київського ходить понад 40 відсотків населення України, до Московського – приблизно 20. Зараз іде процес збільшення віруючих Київського патріархату. Ми маємо в цьому перевагу, тому на сьогодні Київський патріархат має на суспільство більший вплив, ніж Московський. Особливо в цей критичний момент, коли йде війна, Київський патріархат зайняв активну позицію по відношенню до своєї української землі.

Олена Міснік, фото Наталії Адамович та Андрія Батозського

Категория: Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: