Skip to content

Антін Мухарський: Перейменовувати Дніпропетровськ вже запізно

Марианна Стец

Марианна Стец

DSCN9802Український письменник, актор, телеведучий та співак, відомий під сценічним ім’ям Орест Лютий, виступив у «Махно-ПАБі».



Обидві руки артиста вкриті татуюванням із зображенням української дівчини та нашого фольклорного героя — Козака Мамая. Орест Лютий називає себе вільним митцем, «незалежним від держави». Він є автором патріотично-музичних проектів «А я не москаль» і «Лагідна та Сувора українізація», за які, як кажуть, його було оголошено у розшук російською Генпрокуратурою. На подібну продукцію, у зв’язку з подіями в нашій країні, зараз великий попит. Проте, дітям, вагітним та людям із нестійкою психікою слухати такі радикальні композиції сам автор не радить. Особливо «Суворий» диск альбому, що має чорний колір.

— Аж 27 років тому я написав свою першу пісню під назвою «А я не москаль», на мотив «Косят зайцы траву» з радянського фільму «Бриллиантовая рука», — говорить Антін Мухарський. — У той час я служив у групі радянських військ у Німеччині. Її ми співали підпільно. Пісня ця стала своєрідним каталізатором українізації… Наша аудиторія невелика, але якісна. І це нас тішить.

Вперше чисту мову свого народу артист почув у 13 років, коли побував у селі. З того моменту в його уявленні країна розділилася на дві частини — «русифікована міська» та «сільська, аграрна, люта».

— Я завжди був антирадянською людиною, ненавидів комсомол та піонерські організації. Любив джинси «Ле Вайс», пісні Оззі Озборна та гурту «AC/DC», — зізнається Антін. — А от до Йосипа Кобзона та Лева Лещенка ставився завжди з пересторогою. Виявилось, що недаремно.

Із глядачами на концертах Ореста Лютого іноді трапляється культурологічний шок.

— Коли деякі люди чують «Владимирский централ» українською мовою, вони починають обурюватися, кричати: «Негідники! Яку чудову музику зіпсували!», — посміхається Антін Мухарський. — Але це добре, оскільки сучасне мистецтво повинно викликати емоції та спричиняти діалог із автором.

Однак, цих емоції іноді буває забагато. Один із перших виступів Ореста Лютого був у Харкові. Коли гурт заспівав про Путіна, в залі трапилася справжня бійка. Кілька глядачів заскочили на сцену та намагалися вдарити співака.

У Дніпропетровськ артист приїздить вже вкотре, а тому знає місто дуже добре. Вперше він побував тут у дванадцять років зі своїм батьком.

— Перейменовувати ваше місто потрібно було ще в роки прийняття незалежності, коли більшість людей пам’ятали державне хамство, голодомори та інші «принади» радянського ладу, — вважає Антін. — Зараз вже запізно… На жаль, наші люди меньш здатні до самоаналізу, ніж європейці. В нас манипулятивна маса складає 95 %.

14 квітня в тому ж «Махно ПАБі» відбудется презентація альбому Антіна Мухарського «Мама анархія», до якого увійшли махновські пісні від минувщини до сьогодення в оригінальному звучанні. Крім того, зараз Орест Лютий зі своїм гуртом готує новий альбом, який називатиметься «Лютий реп». В Інтернеті вже можна знайти кілька пісень з нього в аудіо-форматі. Як зазначає Антін, «цей диск був спеціально придуманий для деокупації ефіру наших каналів від російської попси». А в червні відбудеться концертний тур гурту Південним Сходом України.

Маріанна Стець, фото автора.

DSCN9805 DSCN9811 DSCN9814 DSCN9816 Автограф

Категория: Новости Культуры Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: