Skip to content

У дніпропетровській бібліотеці наймолодшому відвідувачу — 3 роки

Марианна Стец

Марианна Стец

У Дніпропетровській обласній бібліотеці для дітей проходить тиждень дитячого читання.

Працівники бібліотеки знають, як зацікавити маленьких читачів. Вони зауважують, що за останні роки читач помолодшав та кількість відвідувачів не зменшується. Книгозбірню відвідують діти віком до трьох років. Найменшу дитину на ім’я Єлисей батьки привели в бібліотеку коли йому ледь виповнилося два тижні. Зараз хлопчику три роки та він сам обирає книжки, які його цікавлять.

Ольга Шарабура— Ми переймаємо досвід світових бібліотек, — зазначає директор КЗК «Дніпропетровська обласна бібліотека для дітей» Ольга Шарабура. — В нас справжній казковий будиночок, де є не лише звичайні книжки, а й книги-іграшки, бібліо-майстерня (хенд-мейд), ігрові зони та комп’ютери. Також ми проводимо театральні години для підлітків, зустрічі з молодими письменниками міста і відео-подорожі містами України. Крім того, в штаті дитячої книгозбірні є психолог, що вивчає особливості маленьких відвідувачів та вирішує, які твори підходять для тієї чи іншої вікової категорії.

Найбільше, окрім шкільної літератури, діти цікавляться творами сучасних авторів, фентезі та страшилками. Дитяча письменниця, член Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України Еліна Заржицька є співавтором проекту «Книга єднає Україну». В рамках цього проекту в бібліотеці проводяться зустрічі із сучасними українськими літераторами. Минулого року письменник Тарас Прохасько з Івано-Франківська презентував свої нові книги. А цього року до книгозбірні завітала львівська авторка Христина Лукащук. Вона представила дітям свій твір «Казка про Майдан», у фіналі якого «з крові Героїв проросло нове дерево на Майдані, розрослося на півсвіту». Потім письменниця провела для них майстер-клас, під час якого вони повинні були самостійно придумати невеличкі оповідання. Дітлахи були у захваті від цих зустрічей.

Еліна Заржицька пише твори для дітей різного віку. В її книжках добро завжди перемагає зло. Маленькі читачі обожнюють казки письменниці. Вони малюють їх героїв та навіть створюють мультфільми за сюжетами цих невеличких історій.

Еліна Заржицька— Перш ніж передати свою книгу до друкарні, я прошу психолога та фахівців бібліотек переглянути її, — розповідає Еліна Заржицька. — Психіка дитини дуже вразлива. Тому для читачів молодшого віку не треба писати нічого важкого й сумного. Наприклад, в мене є твір про голодомор, в кінці якого всі герої залишаються живими. Крім того, всю книгу пронизано ідеєю взаємодопомоги та дружби. Сучасні реалії потребують сучасного позитивного героя.

Сімейний психотерапевт Юлія Волкова вважає, що прищеплювати любов до книги потрібно з наймолодшого віку. І ця місія належить батькам та вчителям молодших класів.

Юлія Волкова— Не треба насильно примушувати дітей читати те, що їм не цікаво, адже вони сприйматимуть книгу як частину покарання, — говорить вона. — Батьки повинні кожного вечора читати дитині. Коли, наприклад, донька щодня бачить свою матір із книгою в руках, вона сама захоче ознайомитись із цим твором.

Книга об’єднує покоління. Близько чотирьох поколінь читачів за роки діяльності бібліотеки стали друзями книги.

— Мені дуже приємно було почути, як одна бабуся своїй онуці сказала: «Я у дитинстві також читала саме тут», — говорить Ольга Шарабура.

До речі, у бібліотеки є власний сайт — http://biblio-child.dp.ua/, — а також сторінки в соціальних мережах Youtube, vk.com і Twitter.

Маріанна Стець, фото автора. План заходів бібліотеки Чим корисне читання

Категория: Новости Культуры Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: