Skip to content

Юні режисери знімають мультфільми про війну та хабарі

Марианна Стец

Марианна Стец

DSCN9454
У Дніпропетровській області діти переселенців із Донбасу та Криму створили анімаційні ролики з актуальних соціальних питань.


Проект «Школа соціальної анімації «Територія єднання» реалізовувався Благодійною організацією «Волоський фонд розвитку громади» у співпраці з районним відділом освіти. Головна його мета — залучення молоді, у тому числі дітей переселенців, до активної участі в громадському житті.

Марія Нємцева— Влітку минулого року Центр підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск» оголосив конкурс міні-грантів, в якому взяла участь наша організація. Цей конкурс підтримувала Європейська комісія, — розповідає голова Правління БО «Волоський фонд розвитку громади» Марія Нємцева. — Адаптація дітей, особливо підлітків-переселенців, — довготривалий процес. Вони покидають рідні домівки, залишають своїх друзів. Їм доволі складно звикати до нового життя. А колективна робота допомагає дітям швидше адаптуватися до нового місця проживання та навчання. Ми працювали із Олександрівською школою, Горьківським НВК, Підгородненським НВК № 1 і Підгородненськими школами № 3 та № 4.

Півроку громадські активісти навчали школярів знімати та озвучувати соціальні анімаційні ролики. Для 80-ти учнів провели цілу серію цікавих одноденних тренінгів. Діти дуже швидко навчилися створювати невеличкі, але яскраві мультиплікаційні фільми, в яких вони виразили своє бачення актуальних проблем суспільства. Молодь розділилася на кілька команд, кожна з яких пропонувала певну ідею для відео. Юних фільммейкерів хвилювали різноманітні теми: бажання миру в Україні та ненависть до війни, Революція Гідності, любов до Батьківщини, відносини в сім’ї між батьками і дитиною, хабарництво в університетах та військкоматах, екологічне забруднення навколишнього середовища і шкідливі звички. Для створення відео діти використали фотознімки, кольоровий картон, пластилін, канцелярське приладдя та навіть макарони.

Олександр Мітьков— Ми завжди підтримуємо ті ініціативи, які йдуть від активних представників громади, — говорить Олександр Мітьков, головний спеціаліст відділу соціально-економічного розвитку територій та комунальної власності виконавчого апарату Дніпропетровської районної ради. — Анімаційні ролики, створені підлітками, демонструють найбільш наболілі питання суспільства. Нещодавно їх було презентовано на території Донецької та Луганської областей.

Винагородою для найактивніших восьми юних учасників проекту стала подорож до Львова у День Соборності України. Там школярі поділилися своїми навичками зі створення анімаційних фільмів з учнями місцевих шкіл. Також на пам’ять про участь у конкурсі дітячі колективи отримали у подарунок флешки USB на 16 Гб — щоб було на чому зберігати створені ними мультфільми. До речі, після завершення конкурсу на базі Будинку Культури відкрилися два гуртки анімації для дошкільнят. Там діти вчаться знімати відеоролики разом зі своїми батьками.

DSCN9451

DSCN9457

DSCN9459

DSCN9447

DSCN9467

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Культуры Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: