Skip to content

Сергій Жадан запросив дніпропетровців у кіно

Юлия Мухина

Юлия Мухина

IMG_7231Цього тижня у Дніпропетровську відбувся великий творчий вечір Сергія Жадана «Вірші. Проза. Переклади». Організаторами стали видавництво «КСД» й освітній хаб та коворкінг «Spalah».

Поезія Жадана давно стала візитівкою сучасної української літератури, її обличчям. Його легко помітити в натовпі: яскраві очі, пряма постава та живі рухи, багато усміхається. Чорний рюкзак та шкіряні чоботи, на котрих, певно, ще лишились залишки донбаської глини. Він часто буває у зоні АТО, спілкується з військовими та місцевими мешканцями. Часто говорить про це, особливо у віршах. Їх важко сприймати, деякі, ніби панахида за свободою. Провідним у багатьох є образ країни, котра «болить, як перебита лапа щеняти, що виривається із під нічної облоги», де війна сіє насіння смерті. Такі актуальні та болючі теми кожного разу підіймаються у текстах. Але любові завжди більше, вона створює новий світ та допомагає рятувати загублені життя.

Охочих послухати письменника зібралося настільки багато, що приміщення не могло усіх вмістити. Тож деякі сиділи на підлозі чи на самій сцені. Чимало почули зовсім нових віршів. Згодом Жадан зачитав декілька творінь Френка О’Гари, Чарльза Буковскі та Андрія Хадановіча.

-Якщо ви не забули, я обіцяв почитати останні переклади. У цьому залі є, певно, 3-4 людини, які знають про це. Інші ж бачать прізвище на афіші й приходять. Останнім часом займаюсь перекладом бітницької поезії, хоча й непрофесійно. Перекладаю, бо дуже її люблю, — розповів Сергій Жадан.

Закінчив виступ Сергій Вікторович вже відомими і улюбленим для багатьох «Жінка з чорним, як земля, волоссям». Після чого з усього залу до сцени почав стікатися люд. Простягали для підпису книги, фотографувалися, не стримуючи посмішок, багато говорили про поезію. Просили не забувати про Дніпро та приїжджати частіше. Сергій сказав, аби ми чекали його із «Собаками» вже навесні із новим альбомом. А поки запросив на показ фільму за мотивами свого оповідання «Любові стане на всіх», де він зіграв майора міліції.

Дехто зауважив, що Жадан – краще, що могло відбутися в сучасному літпроцесі, та й Нобелівська премія не за горами. Попит на його книги зростає, тож їх доводить перевидавати. Цього року у видавництві «КСД» вийшли книги «Біг Мак. Перезавантаження», «Депеш Мод», збірка віршів «Господь симпатизує аутсайдерам» та роман «Ворошиловград».

Наостанок, Сергій Жадан натякнув, нову збірку поезії варто чекати вже восени. Прихильникам лишається лише відкривати в очікуванні старі книжки, плити повз сторінки, жадібно ковтаючи кожне слово, та слухати, як між літер пробирається час.

Аліна Стаменова, фото автора

 

Категория: Новости Культуры Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: