Skip to content

За що можна оштрафувати пішохода?

Юлия Мухина

Юлия Мухина

ПешеходЗгадую минулорічну ситуацію, коли пішоходи на одному з перехресть міста згуртовано бігли через дорогу на червоне світло. І тільки одинокий міліціонер сумно стояв, чекаючи зеленого, — «статус кво» не дозволяв порушувати правила разом зі всіма.

З появою на вулицях міста патрульної поліції поведінка людей змінилася. Тепер на перехрестях чую таке:

— Куди на червоний? Хочеш, щоб тебе оштрафували?
— Хіба пішоходів штрафують?
— А ти не знав?

Виявилося, що багато людей дійсно не знають, що за порушення ПДР покарання передбачене не тільки для водіїв, але й для пішоходів. Прописано це у Кодексі України про адміністративні правопорушення (КУпАП):

— ст. 127 ч. 1 — Непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху.
Санкції: попередження або штраф 51 грн.;

— ст. 127 ч. 3 — Ті самі порушення, вчинені особами, зазначеними в частинах першій або другій цієї статті, які перебувають у стані сп’яніння.
Санкції: штраф 136 грн.;

— ст. 127 ч. 4 — порушення, передбачені частиною першою або другою цієї статті, що спричинили створення аварійної обстановки.
Санкції: штраф 170 грн. або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Роками неможливо було привчити людей до порядку хоча б при переході вулиці — роботи нової патрульної поліції вистачило протягом місяця. Сумно, що дотримуватися правил дніпропетровців спонукає не відповідальність за своє та чуже життя, а страх перед покаранням. Але якщо це працює — нехай, все на користь.

Категория: Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: